Geplaatst op 15 augustus 2013
Leestijd: 2 min
De Porsche en de Volvo, een juridische casus met consequenties!
Op een nacht ergens in de jaren negentig drinkt een man in meerdere café’s een hoop glazen bier. Niets vreemds, zou je zeggen. De man vindt het echter verantwoord om daarna (met een vriend) in zijn Porsche 928 te stappen en met hoge snelheid –120 à 130 km/u, terwijl 80 km/u is toegestaan– twee keer door rood te rijden. Daarbij haalt hij een paar keer levensgevaarlijk andere weggebruikers in. Bij de laatste inhaalmanoeuvre van die nacht gaat het mis: op een drukke Provinciale weg botst de Porsche frontaal op een tegemoetkomende Volvo 340. Hierbij komen vijf personen om het leven: het gaat om de vier inzittenden van de Volvo en de vriend van de Porscherijder.
Het Hof oordeelde in deze zaak dat de Porscherijder opzettelijk handelde: hij nam de aanmerkelijke kans dat hij – door zijn rijgedrag – tegenliggers van het leven zou beroven. Om die reden was het Hof dan ook van mening dat hij schuldig moest worden bevonden aan doodslag. De Hoge Raad volgde dat betoog niet: de Porscherijder handelde niet opzettelijk: volgens de Raad was het niet aannemelijk dat hij – door zijn rijgedrag – andere weggebruikers wilde doden. Als je dat betoog zou volgen, aldus de Raad, dan zou hij ook zijn eigen dood op de koop toe hebben genomen. Dat kan niet het geval geweest zijn, aldus de Raad.
Het moraal van dit verhaal: het verschil tussen ‘doodslag’ en ‘dood door schuld’ (wat een veel lagere straf kent) is soms minimaal! Een goede jurist kan dit verschil zien en beoordelen.
Wil jij juridisch het verschil maken?
Als HBO-jurist kun jij het (juridische) verschil maken. Als medewerker bij het OM of bij de rechterlijke macht, als rechtsbijstandverlener of in een ander juridisch beroep. Door jouw juridische kennis te gebruiken in de praktijk kun jij ervoor zorgen dat het recht goed wordt toegepast en er geen fouten worden gemaakt. Met de opleiding HBO Rechten van het NTI ben je dan aan het juiste adres!
Hoe word je HBO-jurist?
Toelating tot de NTI-opleiding HBO-Rechten kan op twee manieren:
- Je hebt een HAVO-, VWO- of MBO (niveau 4) diploma. Wanneer je beschikt over één van deze diploma’s, dan heb je automatisch toegang tot de opleiding.
- Je kunt ook op een andere manier worden toegelaten, en dat is wanneer je een zogenaamde ‘21+-toets’-maakt. Met deze test toetst de Hogeschool NTI of je een reële kans hebt om de Hbo-opleiding Rechten van de Hogeschool NTI af te ronden. De kosten voor de 21+ toets bedragen € 75,00. Je krijgt dit bedrag zelfs terug, als je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets inschrijft voor de HBO-opleiding Rechten.
En dan nog iets: voor de HBO-opleiding Rechten kun je ook vrijstellingen indienen, waarmee je onderdelen van deze studie niet meer hoeft te doen. Als je vrijstelling krijgt voor een bepaalde module, dan hoef je niet alleen geen examen te doen maar ontvang je ook een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld.
Bron: HR 15-10-1996, NJ 1997, 199 (Porsche-arrest)