Geplaatst op 7 april 2014
Leestijd: 4 min
Hoe schrijf je een boek? Het begin van je verhaal.
Als creatief denker is zelf een boek schrijven een goede uitkomst voor het plaatsen van alle hersenspinsels. Creatief schrijven begint met creatief denken, maar de grote hamvraag blijft: Hoe schrijf ik een boek?
Christopher T. Leland, auteur van ‘The Art of Compelling Fiction’ schrijft het volgende over het begin van je verhaal:
“It is fair to say that we, as readers, tend to make up our minds about a book by an author we do not know within the first half-a-dozen pages if not the first few paragraphs.”
Hierop vervolgt Leland met het gegeven dat dit nog meer geld voor redacteuren met weinig tijd en stapels manuscripten die tot de hemel reiken. De opening van je verhaal moet daarom aanspreken, de lezer bij de lurven grijpen en er voor zorgen dat de lezer je boek een tijdje niet meer kan wegleggen.
Hoe schrijf je een boek?
Show, don’t tell
Show, don’t tell is een van de meest terugkerende adagium in het schrijversvak. Op verschillende fora en in verschillende schrijfboeken kom je dit adagium tegen. Maar wat betekent het, show, don’t tell? Grof vertaald betekent show, don’t tell dat je door middel van de handelingen van je personages laat zien wat er gebeurd. Een voorbeeld van show (laten zien) is bijvoorbeeld een traan gleed over haar gezicht. Met dit kleine gegeven laat je de lezer zien dat iemand verdrietig is en dat wat daaraan vooraf is gegaan erg veel impact heeft op het personage. Tell (vertellen) daarentegen laat vrij weinig aan de beleving van het personage over. Als we voorgaande voorbeeld over de traan vergelijken met de directe mededeling: ‘Zij is verdrietig’ of ‘Daar werd zij verdrietig van’, dan zal de beleving voor de lezer al vele malen minder zijn.Als we bovenstaande twee voorbeelden in een context plaatsen, bijvoorbeeld een moeder – Lisa – die haar kind – Nathalie – niet meer mag zien, vergelijk dan eens show met tell.
Show
Nathalie pakte Lisa’s hand en trok die naar zich toe. ‘Waarom kan ik niet met jou mee mama?’ Lisa snoof. ‘Omdat het niet kan, lieverd. Je kan niet bij mama wonen, het is daar niet zo leuk.’ ‘Maar mama, wij kunnen het samen toch leuk maken?’ Lisa probeerde een glimlach. ‘Was het maar zo simpel, lieverd.’ Een traan gleed over haar gezicht. ‘Was het maar zo simpel…’Tell
Nathalie pakte Lisa’s hand en trok die naar zich toe. ‘Waarom kan ik niet met jou mee mama?’ Lisa was erg verdrietig omdat haar dochtertje niet mee kon. ‘Omdat het niet kan, lieverd. Je kan niet bij mama wonen, het is daar niet zo leuk.’ ‘Maar mama, wij kunnen het samen toch leuk maken?’ Lisa vond de opmerking van haar dochtertje erg lief. Ze klonk nog zo kinderlijk naïef. ‘Was het maar zo simpel, lieverd.’ Ze werd nu nog verdrietiger omdat haar dochtertje zo lief voor haar was en zij het niet erg leek te vinden dat ze in een psychiatrische inrichting zat. ‘Was het maar zo simpel…’Verbeelding van de lezer
In bovenstaande voorbeelden is veel verschil. In het showvoorbeeld wordt niets verteld over de achtergrond van de moeder. Deze zal naar voren komen door de zaken die later nog getoond gaan worden: de omgeving van de psychiatrische instelling, de verpleegsters en psychiaters, enz.. Ook hoe Lisa zich werkelijk voelt, wordt subtiel weergegeven en niet uitgelegd. Deze weergave roept meteen al veel meer vragen op: waarom mag Nathalie niet mee met Lisa, waar zit zij, wat heeft ze gedaan? Er wordt meer aan de verbeelding van de lezer overgelaten. In het tellvoorbeeld wordt eigenlijk al meteen verteld wat er aan de hand is en hoe Lisa zich voelt. Dit neemt de spanning van alle opgeroepen vragen weg, want er worden meteen al antwoorden gegeven. Daarnaast wordt er voor de lezer ingevuld hoe Lisa zich voelt, terwijl de lezer dat erg goed zelf kan invullen aan de hand van subtiele hints.Show zorgt voor een langere spanningsboog, waardoor de lezer sneller en langer aan je verhaal gekluisterd blijft. Leg eens een beginparagraaf van een van je verhalen voor je neus en kijk eens of je deze nog ‘showeriger’ kan maken!
Tips voor het schrijven van een boek
Wil jij alles weten over het schrijven van een boek? En tips voor boeken schrijven? Bekijk de cursus Kinderboeken schrijven of korte verhalen en romans schrijven.