Studeren met een functiebeperking kan best een uitdaging zijn. Heb je bijvoorbeeld dyslexie, ADHD of ben je slechthorend of slechtziend? Dan kosten sommige dingen gewoon meer tijd of energie. Ook heb je soms extra voorzieningen nodig. Dan is het goed om te weten dat er bij NTI heel veel mogelijk is om jou daarbij te ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld extra tijd krijgen bij het examen, of examen doen op een manier die beter bij je past. Zo wordt studeren met een beperking een stuk makkelijker!

Wil je studeren bij NTI en heb je een ondersteuningsbehoefte? We denken graag met je mee. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende situaties. Staat jouw situatie er niet bij? Geen nood! In overleg vinden we altijd een oplossing.

Flexibel studeren

Met FlexibelStuderen® van NTI richt je je studie in zoals jíj dat prettig vindt. Je hoeft niet te reizen, maar studeert in je eigen omgeving en op jouw moment. Ook je tempo bepaal je zelf. Zo kun je de opleiding helemaal afstemmen op je eigen wensen en behoeften.

Bovendien kun je bij veel opleidingen iedere werkdag digitaal examen doen op een groot aantal locaties. Kies gewoon het moment dat jou goed uitkomt en een locatie die voor jou goed bereikbaar en toegankelijk is. Check de mogelijkheden bij jouw opleiding.

Studeren met dyslexie

Mensen met dyslexie hebben o.a. moeite met lezen en spellen. Dit komt doordat lees- en spellingvaardigheden niet zijn geautomatiseerd. Het lezen en beantwoorden van examenvragen kost daardoor meer tijd. Ook concentratieproblemen komen voor.

Heb jij dyslexie, dan kun je bijvoorbeeld:

  • extra tijd krijgen voor je examen;
  • gebruikmaken van een andere kleur papier (indien aangegeven op de verklaring).

Studeren met dyscalculie

Dyscalculie is een rekenstoornis. Mensen met dyscalculie hebben vaak moeite met het herkennen en onthouden van getallen, of met het maken van (eenvoudige) sommen en berekeningen. Zij moeten sommen en getallen dan ook extra aandachtig lezen en er bewust over nadenken. Wanneer je dyscalculie hebt, kun je daarom extra tijd krijgen voor het examen.

Studeren met een visuele beperking

Er zijn verschillende visuele beperkingen. Mensen met een visuele beperking zien minder of zelfs helemaal niets. Ook kan kijken heel vermoeiend zijn, of kunnen er andere klachten ontstaan, zoals hoofdpijn.

Ben je slechtziend of blind, dan kun je bij NTI bijvoorbeeld:

  • het examen mondeling afleggen in plaats van schriftelijk;
  • gebruikmaken van een eigen laptop, bijvoorbeeld om tekst om te zetten in braille of spraak.

Studeren met een auditieve beperking

Ben je slechthorend, doof of heb je een andere beperking waardoor je minder goed hoort? Dan mag er tijdens het examen een doventolk aanwezig zijn om de vragen en je antwoorden te vertalen.

Studeren met een stoornis

Stoornissen zoals ADD of ADHD kunnen het lastig maken om je te focussen op je examen. Als het nodig is, kun je daarom examen doen in een aparte, rustige en prikkelarme ruimte. Zo kun je je beter concentreren en geef je jezelf de beste kans op een goed resultaat.

Studeren met een lichamelijke beperking of handicap

De meeste leslocaties en examenlocaties zijn goed toegankelijk met een rolstoel. Dit staat van tevoren vaak duidelijk aangegeven. Twijfel je of een leslocatie goed toegankelijk is? Neem dan voor inschrijving contact op met onze studieadviseurs. Wil je meer weten over de toegankelijkheid van een examenlocatie? Overleg dan voor het boeken van je examen even met je mentor.

Hoe geef ik mijn functiebeperking door?

Ga jij studeren met een functiebeperking en wil je extra tijd aanvragen voor je examen, of gebruikmaken van aparte voorzieningen? Geef dit dan vóór inschrijving door aan onze studieadviseurs, of tijdens je opleiding aan je mentor.

Als je een examen met extra tijd wilt, onderneem je de volgende stappen:

  1. Bel of mail het mentoraat met het verzoek een examen met extra tijd te willen maken. Benoem hierbij het modulenummer van het examen. Deze zie je in je studieoverzicht links naast de naam van het examen.
  2. Geef minimaal vier data door die jou schikken. Geef hierbij ook voor jou geschikte tijdvakken door.
  3. Zorg dat je een dyslexieverklaring/medische verklaring toevoegt.

Het mentoraat zal vervolgens contact opnemen met het Examenbureau die voor jou het examen met extra tijd zullen inboeken. Zodra het examen is ingeboekt, krijg je hier bericht van. Let op: je dient deze handelingen uit te voeren voor elk examen dat je met extra tijd zou willen maken. Het is niet mogelijk om een regulier ingeboekt examen achteraf aan te passen naar een examen met extra tijd.

Een officiële verklaring is verplicht

Om recht te hebben op extra tijd of voorzieningen, geldt in alle gevallen dat een officiële (medische) verklaring verplicht is.

Vragen? Neem gerust contact met ons op

Staat jouw situatie hier niet bij? Of wil je graag bespreken wat er in jouw geval mogelijk is? Neem dan even contact op met onze studieadviseurs. We helpen je graag verder.