Studeren op kosten van jouw werkgever en/of met subsidie

Je kunt op verschillende manieren goedkoper studeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat jouw werkgever een bijdrage levert aan jouw studie. Ook wanneer je werkgever niet mee wil betalen aan jouw studie, kun je een bijdrage in de kosten krijgen. De overheid biedt namelijk ook de nodige mogelijkheden.

Studeren op kosten van je werkgever

Veel werkgevers stimuleren werknemers om een opleiding te volgen en zijn daarom bereid je studiekosten voor hun rekening te nemen. Jouw werkgever heeft direct profijt van je kennis en vaardigheden. Bovendien zijn studiekosten volledig fiscaal aftrekbaar voor je werkgever. Laat je werkgever informeren naar de mogelijkheden bij NTI Zakelijk.

Neem contact op met NTI Zakelijk

Levenlanglerenkrediet: studiefinanciering voor volwassenen

Wist je dat je tot 56 jaar ook studiefinanciering kunt krijgen voor je NTI-opleiding? Je leent je studiekosten tegen gunstige voorwaarden bij DUO. Deze overheidsregeling voor een studielening heet het Levenlanglerenkrediet. 

Lees meer

Studiekostenaftrek

Mocht het toch het geval zijn dat je werkgever niet bereid is de studiekosten voor zijn rekening te nemen, dan kan je met een regeling van de belastingdienst veel besparen op je opleiding. Studiekosten zijn in veel gevallen aftrekbaar van je inkomstenbelasting. De volgende kosten zijn aftrekbaar:

  • Lesgeld, collegegeld of instellingscollegegeld
  • Kosten voor studieboeken of vakliteratuur
  • Afschrijving van duurzame goederen, zoals een computer. Hierbij dien je de goederen strikt te gebruiken voor jouw studie of opleiding en moet je rekening houden met de restwaarde en de levensduur. Voor computers en randapparatuur geldt een levensduur van 3 jaar en een restwaarde van 10%.
  • Kosten voor EVC-procedures (Erkenning Verworven Competenties) die je hebt laten opmaken door het NTI.

Bereken zelf jouw belastingvoordeel

Voldoe je aan de volgende eisen, dan kom je in aanmerking voor het aftrekken van bovengenoemde studiekosten:

  • Jij of jouw fiscale partner maakten de kosten voor je studie
  • Jouw opleiding was gericht op je beroep of je toekomstige beroep
  • Er was sprake van een leertraject (je studeert onder begeleiding of toezicht)
  • De totale scholingskosten overschrijden een drempelbedrag van € 250,- per jaar en zijn gemaximeerd tot een bedrag van € 15.000,-.